Службовий собака Норд буковинського спецпідрозділу поліції виборов звання кращого в Україні у номінації «Собака спеціального призначення»

Службовий собака Норд буковинського спецпідрозділу поліції виборов звання кращого в Україні у номінації «Собака спеціального призначення»

бельгійська вівчарка малінуа Норд спецпідрозділу КОРД ГУНП

У п’ятницю, 20 жовтня, у Києві проходив конкурс «Чотирилапі захисники», де кінологи визначали кращих собак за різними номінаціями. Цей захід проходив за ініціативи громадської організації «Кінологічна спілка України». Участь у ньому взяли собаки різних органів безпеки і охорони з багатьох областей України. Відтак – бельгійська вівчарка малінуа Норд спецпідрозділу КОРД ГУНП в Чернівецькій області отримав найвищу нагороду.

Бельгійська вівчарка малінуа Норд у  підрозділі уже чотири роки. З самого її народження тренує провідник-кордівець спільно з дресирувальником. На рахунку Норда – десятки успішних спецоперацій по затриманню злочинців, зокрема озброєних осіб. Саме ці його уміння стали вирішальними при визначенні переможця у номінації «Собака спеціального призначення».

У 2019 році провідник-спецпризначенець відібрав Норда з багатьох інших собак. Спочатку бельгійська вівчарка пройшла початковий та курс загальної дресури, після чого їй обрали напрямок роботи відповідно до її особистих якостей і вона стала пошуковою собакою у підрозділі. 

За чотири роки у результаті щоденних тренувань Норд удосконалив свої навики та вміння, зокрема, виконувати команди провідника, до інших співробітників підрозділу ставитись нейтрально, а до незнайомих людей – насторожено. Кого Норд не знає особисто, сприймає як реальну загрозу. Собака не боїться висоти, темряви, закритого приміщення та різкого звуку. 

За словами спецпризначенця, малінуа – наразі ідеальна порода собак для напрямків роботи, якими займаються працівники КОРДу. Відтак – бельгійська вівчарка Норд володіє комплексом якостей як психологічних, так і фізичних, необхідних собаці у повсякденній роботі. 

Норд – маневрений і має активно-оборонну реакцію, ідеально застосовує укус під час затримань, а також методику ударом намордником. Адже часто під час спецоперацій на місці перебувають сторонні особи, або які заважають затриманню.  Норд надресирований таким чином, що під час затримань команди виконує виключно свого провідника і їжу приймає тільки від нього.

Дуже важливим у процесі дресирування є заохочування, каже спецпризначенець. До прикладу, щоразу, коли Норд успішно справляється з поставленою командою, провідник йому неодмінно дає іграшку. Тому собака постійно вмотивований, щоб на відмінно виконати завдання провідника. Унаслідок посилених тренувань Норд зумів досягти оптимального балансу між азартом та агресією, каже провідник.

–    Собака залучається до виявлення, пошуку і затримання людей, які вчинили кримінальні правопорушення. Коли ми виконуємо завдання, беремо її з собою на реалізацію. Порода малінуа має багато позитивних якостей, які ми розвиваємо під час тренувань. Вони проходять у різних місцях і локаціях, у різну пору доби та з різними фігурантами як у дресирувальному костюмі, так і без нього. Якщо з приміщення чи автомобіля ведеться вогневий контакт, або там перебуває особа, яку треба затримати, найімовірніше туди «полетить» граната, або буде запущена наша собака. Ми не працюємо з агресивними собаками.  Наші чотирилапі – соціалізовані. Цьому вони навчаються, коли ми їздимо з ними у громадському транспорті, йдемо на річку чи людні місця. Нам випала честь отримати нагороду для Норда. Хочемо подякувати нашому дресирувальнику, який разом з нами тренує собаку та ветеринарам, які дбають про її здоров’я та й загалом собакам, адже великий ризик здоров’ю і життю, який припадає на нас, працівників, собаки беруть на себе. Для цього вони служать, це їх робота. Ми їх цінуємо і любимо, – каже провідник Норда.

Залиште відповідь

Your email address will not be published. Required fields are makes.