За лаштунками МВС. Професія кінолог: як тренують собак із Гвардії наступу

За лаштунками МВС. Професія кінолог: як тренують собак із Гвардії наступу

Як працює кінолог та службовий пес | ЗА ЛАШТУНКАМИ МВС

Максим – старший дресирувальник другого взводу кінологічної роти бригади Гвардії наступу «Буревій». Зі своїм службовим собакою Одіном він несе службу на блокпостах. Їх основне завдання – огляд транспортних засобів та виявлення зброї, боєприпасів, небезпечних речовин. Також можуть бути фільтраційні і пошукові заходи у взаємодії з різними силовими структурами. 

Обов’язок Максима як кінолога – завжди удосконалювати собаку. Щодня вони з Одіном активно тренуються, розвиваючи різноманітні навички. Важливим етапом в процесі тренувань є щомісячні заліки, під час яких кінолог та його пес демонструють результати навчання.

«Спочатку вчили шукати сам апортик. Апортировочний предмет. У нього – це іграшка, м’ячик. Коли він вже добре навчився в ящиках знаходити цю іграшку, до неї в ящик ще клали запахову речовину. Тобто, або порох, або вибухівку. Це вже залежить від того, як і з чого кінолог починає. І прибирали поступово запах. Різали м’яч і робили його меншим. Поки не прибрали повністю», – ділиться секретом кінолог.

В Одіна доволі непроста доля і саме з нинішнім господарем Максимом він служить не так давно. До початку повномасштабного вторгнення пес був вихованцем побратима Максима – військовослужбовця на псевдо «Музикант». Вони тримали оборону у Маріуполі, але через масовані ракетні атаки та потужні авіаобстріли собаку евакуювали з міста. Тоді Максим взяв Одіна під свою опіку.

«Довгий час ми з його колишнім господарем служили й Одін почав сприймати мене, як друга», – розповідає кінолог Максим.

Зараз Максим зі своїм побратимом «Музикантом» проходить службу в іншому підрозділі. Кожен із кінологів проводить час із Одіном, але тепер у «Музиканта» новий підопічний. Максиму ж час від часу він допомагає в тренуваннях Одіна:

«Методи тренування не змінилися. Якщо собаку навчити якійсь навичці, необов’язково щось доповнювати чи змінювати. Буде краще, якщо та база, яка є у собаки, і залишиться».

Кінологи зауважують, що Одін відрізняється надзвичайною мотивацією та великим захопленням своєю роботою. Лише за пів року чотирилапий «гвардієць» знайшов понад 20 тисяч набоїв, більш ніж 10 одиниць зброї, понад 60 гранат та багато інших небезпечних предметів. За доблесну службу Одін нагороджений трьома медалями від Головного управління Національної гвардії України. 

Максим підкреслює, що секретом їхніх успішних операцій з Одіном є довіра один до одного та відданість роботі. 

«Треба любити собак. Постійно треба проводити час з собакою. Також забирати його додому. Він потім починає довіряти і віддається повністю в роботі», – підсумовує військовий.

Детальніше – дивіться в матеріалі.

Залиште відповідь

Your email address will not be published. Required fields are makes.